Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Hoewel de warmtepomp ingewikkeld en ver weg lijkt, kennen we het principe allemaal. Uw koelkast is in feite een warmtepomp. Met behulp van elektriciteit onttrekt de koelkast warmte aan de binnenkant van de koelkast en stoot deze er aan de achterkant uit. Een warmtepomp doet hetzelfde. Hij onttrekt warmte aan de buitenlucht of grond en geeft deze warmte af in de woning.

Voorwaarden voor een warmtepomp

Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Vooral woningen die in de vorige eeuw zijn gebouwd, zijn vaak minder goed geïsoleerd. Om te voorkomen dat de warmtepomp te veel energie (elektriciteit) gebruikt, is het belangrijk om eerst het huis goed te isoleren, samen met driedubbel glas. Als de schil van het huis goed is, dan is een warmtepomp van toegevoegde waarde voor de energierekening. Ook is het belangrijk om het huis ‘luchtdicht’ te maken, om te voorkomen dat de warmte makkelijk het huis verlaat. Bij een luchtdicht huis hoort overigens een goed ventilatiesysteem, om het binnenklimaat gezond te houden. Laat u dus goed informeren over de mogelijkheden.

Warmtepomp_buitenunit_sh_750063469_web

Lage temperatuurverwarming en warmtepomp

Voor een warmtepomp is lage temperatuurverwarming belangrijk. Vloer- of wandverwarming is een lage temperatuurverwarming en zorgt er voor dat de warmtepomp niet te hard hoeft te werken om de temperatuur hoger dan noodzakelijk te krijgen. Des te hoger de temperatuur, des te harder de warmtepomp moet werken, des te meer energie dat kost. Wij zijn gespecialiseerd in duurzame technieken en leggen ook vloerverwarming aan.

Warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte aan de buitenlucht te onttrekken, dus het is verstandig om ook zonnepanelen op het dak te leggen als u voor een warmtepomp kiest. Ook dit kunnen wij voor u verzorgen. Wist u dat een warmtepomp ook kan koelen?Daarnaast is het mogelijk om met een warmtepomp een nul op de meter woning te krijgen. Dan is het wel belangrijk om het huis goed geïsoleerd en luchtdicht te hebben.

Wanneer een warmtepomp?

  • Is uw huis goed geïsoleerd?
  • Heeft u driedubbel glas?
  • Heeft u vloer of wandverwarming? Dit kunnen wij voor u verzorgen. En zonnepanelen dragen bij aan het duurzaam laten werken van de warmtepomp

Vervolgens kunnen wij voor u aan de slag om de warmtepomp te installeren. Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen die wij toepassen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan een watergedragen systeem. Dit water verwarmt het water voor de lage temperatuurverwarming en warm tapwater. Dit type warmtepomp kan zowel op het dak, als op de grond worden geïnstalleerd.

Brine warmtepomp (grondgebonden)
De Brine grondgebonden warmtepomp onttrekt, net als een water-water warmtepomp, energie uit de bodem via een gesloten bron. Het is een ‘brine’ systeem, omdat door een gesloten systeem water met een antivries toevoeging (glycol) wordt rondgepompt. Er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem. Het voordeel van een Brine warmtepomp is dat in de zomer vaak 'gratis' gekoeld kan worden. Het nadeel van dit type warmtepomp is dat de bron niet altijd even makkelijk te realiseren is.

Wamtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om warm tapwater te verzorgen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler, die gebruik maakt van plekken waar warmte is. Een warmtepompboiler is vooral geschikt voor gezinnen met veel gezinsleden en voor bedrijven. Het is belangrijk om de warmtepompboiler op een plek te installeren, waar het doorgaans warmer is. Dit type warmtepomp heeft ventilatoren die iets meer geluid maken. Het is dus belangrijk om deze in een omgeving te plaatsen, waar geluid geen probleem is.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen over warmtepompen of andere energiezuinige maatregelen, neem dan contactmet onsop.

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.